Bemutatkozik a Produktivitási rendszer

A Magyar Labdarúgó Szövetség egyik legfőbb célja az, hogy minél többen focizzanak rendszeresen, és legyen minél több saját nevelésű, hazai játékos a profi csapatokban. Az utóbbi célt támogató korábbi támogatási rendszert az MLSZ továbbfejlesztette. Az új struktúra neve: Produktivitási rendszer.


Az MLSZ a fenti célok elérésének érdekében először a profi csapatokat ösztönözte pénzügyi támogatással a hazai fiatal játékosok szerepeltetésére. Ennek hatására jelentősen növekedett a fiatalok játszott perceinek száma a profi osztályokban. Az eredeti célokat megtartva a rendszert most úgy fejlesztjük tovább, hogy az utánpótlás-nevelés szélesebb köre részesüljön támogatásban. Az új struktúra neve: Produktivitási rendszer.


Egy futballista pályafutása két részre osztható: 19 éves koráig tart a képzési időszaka, melyet a produktív szakasz követ, amelyen már pontokat termel a nevelőklubja(i) számára, mégpedig minden alkalommal, amikor tétmérkőzéseken (hazai vagy külföldi bajnoki), felnőtt- vagy utánpótlásválogatott mérkőzéseken, illetve nemzetközi kupamérkőzéseken pályára lép.


Az új rendszerben az MLSZ a nevelőegyesületeket támogatja, hogy olyan fiatalokat képezzenek, akik képesek a felnőtt klubcsapatok, majd később a nemzeti utánpótlás és felnőtt válogatott alapembereivé válni.


A Produktivitás alapja a pályán eltöltött idő, amelyet a pontszámítási rendszer a mérkőzés szintje és a játékos életkora alapján súlyoz. Ha egy hazai játékos végigjátszik egy meccset az NBI-ben, akkor minden pályán töltött percért egy pontot, azaz a teljes játékidőre számítva összesen 90 pontot kap. A 90 ponton a nevelőegyesületei a nevelési idő arányában osztoznak.  A saját nevelésű játékosok pályára lépése extra pontokat ér. A pályán töltött percek után kapott pontokat szorzók segítségével súlyozza a rendszer. A legmagasabb, 3-as szorzó a TOP 5 külföldi bajnokságban valamint az A-válogatottban pályán töltött idő után jár. Így kapjuk meg a végleges pontokat.


A pontszámítás keretében a legutóbbi három egymást követő szezon összes pontját összegezzük. A megtermelt pontokon a játékos nevelőegyesületei osztoznak. Közel 400 sportszervezet részesül produktivitási pontban, azaz ennyi klubnál nevelkedett legalább egy olyan játékos, aki az elmúlt 3 évben profi mérkőzésen pályára lépett.


Végül a pontszámítás alapján összeáll a játékosok erősorrendje, a játékosok pontjainak összessége pedig meghatározza a klubok sorrendjét. A klubok minden begyűjtött pont után 4000 forint támogatásra lesznek jogosultak.


A férfiakkal egyidejűleg a női labdarúgásban is bevezetésre kerül a hasonló szerkezetű, női adatbázisra épülő Produktivitási rendszer.


A produktivitási rendszert egyéves előkészítő munka, és a nemzetközi minták tanulmányozása előzte meg. A 2017–2018-as szezon második felében került sor a tesztidőszakra, a július 21-én rajtoló, új szezontól pedig már ezen pontok alapján részesülhetnek támogatásban a klubok. Fontos hangsúlyozni, hogy a támogatásokból nemcsak a 32 profi klub részesülhet – a négymilliárd forintos keretből közel 400 egyesület juthat forrásokhoz minden idény után.


A Magyar Labdarúgó Szövetség az összes produktivitási adatot nyilvánosságra hozza: a játékosokra és a klubokra vonatkozó adatok hamarosan elérhetőek lesznek az MLSZ Adatbank adatai között. A Produktivitási rendszer részletes összesítő táblázatai pedig itt lesznek elérhetőek egy email-regisztrációt követően.

Főszponzoraink

  • Adidas
  • OTP Bank
  • TMP

Szponzoraink

  • Merkantil Bank
  • Groupama Biztosító
  • MOL
  • Förch
  • Jet Sol